HR vacature: stop met zoeken, start met omscholen

Las net artikel HR vacature: een zoektocht van Jasmijn Malt. En ik dacht: ik gun het je van harte, maar stop met zoeken.

Niet letterlijk, Jasmijn moet vooral verder zoeken naar de vacature die goed bij haar past. Maar in zijn algemeen: we moeten allemaal ICT’er worden.

Want waar is vraag naar? Recent een artikel op recruitmentmatters: iedereen zich als de sodemieter tot ICT’er omscholen. En de auteur heeft gelijk.

Natuurlijk moeten we bij voorkeur studies doen die we leuk vinden. Maar we moeten ook studies doen waar we werk in vinden. En banen zoeken waar banen zijn.

Er zijn wel HR banen, maar het zijn er niet zoveel. En vooral de administratieve HR banen verdwijnen – we gaan meer naar Ulrich en HR business rollen.
Ter wijl er heel veel ICT banen zijn.

Natuurlijk moet je wat je leuk vindt meewegen, maar je moet aan afweging maken tussen waar werk is en wat je leuk vindt. Vind je ICT écht niet leuk en HR fantastisch, kies dan gerust voor HR. Twijfel je tussen een ICT opleiding en archeologie – by all means, ga dan ICT doen.

Uiteindelijk word je vooral gelukkig doordat je in ieder geval iets kunt doen waar andere mensen behoefte aan hebben. En de behoefte naar ICT is gewoon een stuk groter.

Overigens heb ik zelf wel op een HR vacature gesolliciteerd. Maar ik hoop eigenlijk in een ICT organisatie te gaan werken. In de ICT recruitment is ook het nodige werk, vanwege eerder genoemd tekort. En dat is een mooie kans voor de echte HRM’er (of recruiter).

Leave a comment